skip to Main Content
mail veba

We beginnen het belang van duurzaamheid te begrijpen! Maar wat is duurzame energie nu eigenlijk?

Het aandeel van deze duurzame energiebronnen is de laatste jaren hard gegroeid. Zo wordt er verwacht dat het aandeel van deze hernieuwbare bronnen zal stijgen naar 12,4% in 2020 ten opzichte van 5,8% in 2016 (1). De Nederlandse consument ziet dan ook het belang van duurzame energie in, zo steeg de zonne-energieproductie met 40% in 2017. Dit heeft voornamelijk te maken met een forse toename van het aantal zonnepanelen in Nederland. Op dit moment zijn er zo’n 12 miljoen zonnepanelen in Nederland actief. (2)

Wat is duurzame energie nu eigenlijk en wat betekent dit voor u als consument of zakelijke gebruiker. Duurzame energie is energie die wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen. Door gebruik te maken van duurzame en hiermee hernieuwbare energie is er minder ‘traditionele’ energie uit fossiele bronnen nodig en sparen we hiermee het milieu.

Soorten duurzame energie

Energie uit biomassa

De energie welke wordt opgewekt uit biomassa komt door verbranding van organische materialen. Dit kan materiaal zoals; hout, GFT-afval, plantaardige olie of mest zijn. Ook komt het steeds vaker voor dat er speciaal verbouwde gewassen worden verbrand waarbij biomassa-energie vrijkomt.

Zonne-energie

De zon is een duurzame energiebron welke uiteraard nooit op raakt. Door het licht van de zon op te vangen via zonnepanelen kunnen woningen en bedrijfspanden worden voorzien van elektriciteit. Door middel van zonnecollectoren kan ook nog eens de warmte van de zon worden gebruikt om ruimtes te verwarmen.

Windenergie

In Nederland kan het stevig waaien. Om gebruik te maken van deze wind worden windturbines geplaatst om zo de wind om te zetten in energie. Windturbines wekken hiermee stroom op zonder de lucht te vervuilen, het klimaat aan te tasten of grondstoffen uit te putten.

Waterkrachtenergie

Waterkrachtenergie wordt opgewekt door vallend of stromend water. Door een hoogteverschil te creëren zal het water vallen en door de kracht van dit water om te zetten komt energie vrij. Ook wordt er op deze manier energie opgewekt door middel van stromend water, hiervoor is wel een waterkrachtcentrale nodig.

Veba Energieservice ziet het belang van deze duurzame energiebronnen en biedt haar klanten dan ook energie welke wordt opgewekt door Europese wind. Hiervan merkt u als consument helemaal niets, het enige is dat u zeker weet is dat de voor u opgewekte energie niet belastend is voor het milieu…dat is wel zo prettig toch? 😉

bronnen:
(1) https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/42/energietransitie-uit-startblokken-maar-nog-veel-horden-te-nemen
(2) https://www.duurzaamnieuws.nl/recordaantal-zonnepanelen-in-nederland/

Vragen over duurzame energie?

Heeft u een vraag over duurzame energie? Of kunnen wij iets anders voor u betekenen? Vul onderstaand formulier in dan nemen wij contact met u op!

    ×Close search
    Zoeken